Några jobb jag gjort genom åren:

En artikel från forskning.se om Parkinson och om de på vissa sätt besläktade men betydligt allvarligare och dödliga sjukdomar som går under den samlande beteckningen atypisk parkinsonism.

Livsviktiga för vissa patienter, en förutsättning för fortsatt välmående hos andra - eller helt onödiga? Statinerna är kolesterolsänkarna vars vara eller icke vara splittrar läkarkåren.


Vetenskaplig artikel från forskning.se

Jag skriver mycket om så kallad atypisk parkinsonism eftersom min sambo avled i en av dessa sjukdomar, multipel systematrofi (MSA).


I december 2019 var Anders fortfarande i livet och vi besökte tillsammans ett symposium i ämnet som jag sedan refererade för tidningen Neurologi i Sveriges räkning.

Min redaktör på Allas lät mig skriva ett större reportage om klimatförändringarna, vilket gjorde mig mycket tacksam.


För vi människor håller bokstavligt talat på att elda upp både oss själva och andra arter- det är bråttom om det i framtiden alls ska finnas liv på vår planet. Samtidigt blir inget bättre av att skräcken lamslår och förhindrar goda initiativ därför att det känns lönlöst. Vi kan fortfarande - om vi alla vill och hjälps åt.

Cirka 1 100 människor i Sverige tar varje år sitt liv och som i andra höginkomstländer betydligt fler män än kvinnor. Men Olle är inte bara en pinne i statistiken, han lever vidare genom att hans familj valde att inte tiga utan tvärtom berättade öppet i Allas om det vi alla borde diskutera mer.

Susanne förföljdes av en kärlekskrank man som inte förstod vad "Nej!" betyder och än mindre var mottaglig för de sociala signaler de flesta av oss utan problem tolkar rätt. Han gjorde hennes och familjens liv till ett helvete som det tog många år att komma ur.


Men stalkning är dessvärre vanligt och svårt att värja sig mot, särskilt numera när mobiltelefonerna gjort oss ständigt nåbara. Ungefär var nionde svensk utsätts under sin livstid, vanligen och till skillnad från i Susannes fall av en tidigare partner.


Reportage i Allas.

Aj!!!


Heide trampade på världens farligaste fisk som gömde sig i semesterparadisets vatten. Det höll på att kosta henne livet.

Du måste inte lida av demens fastän hjärnan är som teflon och ingenting funkar som det ska, det kan handla om att svår och långvarig stress slagit ut kognitiva funktioner. Marie glömde till exempel de enklaste saker och kunde inte fokusera. Till slut fick hon sin diagnos - utbrändhet.

Stort och extra uppmärksammat reportage i Allas om det som vid det här laget är en folksjukdom - malignt melanom. Att kolla upp misstänkta hudförändringar är viktigt, tidig upptäckt är det som räddar flest liv. Men även de patienter som fått en spridning av sin hudcancer har i dag en helt annan chans än för bara några år sedan - och förklaringen stavas immunterapi och målsökande mediciner.

Det är alltid kul att titta tillbaka på texter man skrev under studietiden. Ofta får man ha skämskudden beredd men ibland har det faktiskt blivit riktigt bra.


Här hade jag träffat konstnären Edwin Böck och porträtterat honom.

Och det var ju här allting började!


Den sista och sjätte terminen på journalistutbildningen hade vi en praktikperiod. Många sökte förstås utifrån förhoppningen att efter examen bli erbjuden i alla fall något vikariat men jag visste redan att jag skulle bli kvar i Kalmar och starta mitt eget företag. Jag var också tämligen säker på var min största talang fanns - att skriva lättfattligt om forskning och vetenskap inom framför allt det naturvetenskapliga området, något som kändes helt naturligt eftersom jag har den bakgrunden.


Det visade sig att jag hade rätt. Jag fick en plats på universitetets avdelning för omvärldskommunikation, där man bland annat gav ut en tidning om den egna forskningen. Och jag fyllde den! Det blev artiklar om ljus, hjärtinfarkt, klimathot och snabba molekylmöten. Samt ett helt fantastiskt gott betyg från min handledare.